18.4.2010

Alpakkalevää

No niin, tässä se ujo eliö nyt on! Se on huivi. Hemmetin iso huivi. Niin iso, että se on jo viitta. Niin iso, että jouduin käymään jopa kahdesti ostamassa lisää lankaa. Niin iso, että jos se sattuisi karkaamaan tuuleen, Islannin tuhkapilvet tuntuisivat hyttysen pieruilta sen jälkeen. Koko Suomi pimenisi päiviksi!

...no, ehkei sentään. Sehän on kuitenkin pitsiä!


Laminaria (Knitty, Spring 2008)
Lanka: Drops Alpaca, sammakonvihreä, n. 220g
Puikot: 5,0 Knit Picks pyöröt


En ole missään vaiheessa ollut ihan vakuuttunut, ovatko tämä lanka ja tämä malli mikään unelmayhdistelmä, mutta kun molemmat kerran ovat tahoillaan mukavia, eihän tämä täysin myttyynkään voinut mennä. Neuloin kerrankin ihan kirjaimelleen ohjeen mukaan, isomman koon toistoilla.


Eestiläiset kuviot olivat kaikki uusia tuttavuuksia, eivätkä lainkaan niin hankalia kuin miltä aluksi kuulostivat. Tikuttelinkin tämän jättiläisen tasan kahdessa kuukaudessa. Ottaen huomioon, että käsissäni on ollut paljon muitakin langallisia ja langattomia projekteja, se ei ole paljon mitään.


Tarkoitus oli tehdä iso mutta kevyt huivi, johon voisin kevätkylmillä kääriytyä, kun istun vetoisissa Jugend-luentosaleissa. Enää en kuitenkaan tiedä, raaskiiko tätä kuljetella...?


Jostain syystä sukkia neuloessa tulee aina himo neuloa huiveja ja huiveja neuloessa taas himo neuloa sukkia. Tästä ja lähestyvästä vuodenajasta voinee päätellä, mihin seuraavaksi tartun...

4.4.2010

Mättöä

Pääsiäinen kuuluu kiistatta suuriin ruokajuhliin, mutta näitä mainioita perusmössöjä voi hyvin nauttia arkenakin.


Aamumättö (yhdelle)

n. 2 dl maustamatonta (rasvatonta) jogurttia
1 banaani
n. 3 rkl kaurahiutaleita tai leseitä
liraus juoksevaa hunajaa

Kaada jogurtti mukavaan välipalakulhoon. Siipaloi päälle banaani. Ripottele pinnalle kaurahiutaleet. Lorauta päälle hieman hunajaa ja nauti – puoli ruokaympyrää aamuisessa asussa!


Lounasmättö:
Kvinoaa ja ananasta aasialaisittain (kahdelle)

vajaat 2 dl kvinoaa
neljä kourallista soijasuikaleita
¼ kasvisliemikuutiota
1 rkl rypsiöljyä
½ sipulia
2 tomaattia tai ½ paprikaa
1 purkki ananasviipaleita
soijakastiketta
makeaa thai-chilikastiketta

Huuhdo ja keitä kvinoat pakkauksen ohjeen mukaan. Heitä soijasuikaleet paistinpannuun ja laske päälle kylmää vettä sen verran, että ne peittyvät. Lisää kasvisliemikuution osa – halutessasi myös muita mausteita – ja keitä, kunnes vesi on haihtunut tai suikaleiden konsistenssi vastaa vaativaa makuasi. Lisää lähes kuivalle pannulle öljy, hienonnettu sipuli ja pilkotut tomaatit tai paprika. Paista suikaleita ja kasviksia kohtuullisella lämmöllä kunnes sipuli on hieman läpikuultavaa ja soijasuikaleiden pinta on saanut kevyesti väriä. Lisää pilkotut ananasviipaleet ja paista hetki lisää. Roiski koko komeuden päälle soijakastiketta ja chilikastiketta makusi mukaan. Jos seos jää turhan kuivaksi, kostuta ananasten jälkeensä jättämällä mehulla. Kumoa kastike kvinoan päälle ja SYÖ!


Iltapalamättö:
Talkkunahyve (neljälle)

1 purkki (2 tai 2,5 dl) vispikermaa
1 tölkki (rasvatonta) maitorahkaa, esim. Ehrmann
2 – 3 rkl sokeria
1 tl vaniliinisokeria
0,5 dl – 1,5 dl talkkunajauhoja
1 pussillinen pakastepuolukoita

Vispaa kerma löysähköksi vaahdoksi ja sekoita joukkoon maitorahka. Mausta seos sokereilla (tässä vaiheessa ne on helpompi sekoittaa mukaan). Lisää talkkunajauhoja, kunnes seoksen paksuus tuntuu mielestäsi sopivalta. Sekoita lopuksi joukkoon reilu satsi puolukoita. Laita hetkeksi jääkaappiin tekeytymään, jaa kuppeihin ja ole tyytyväinen.


Kylläistä keväänodotusta! Seuraavaksi pääsen toivottavasti esittelemään alpakkahuivin, joka tuolla lounasmätön vieressä ujostelee…