30.8.2012

Vaihteeksi


Silmäsin tässä läpi vanhoja blogitekstejäni ja pohdin, pitäisikö esittää julkinen anteeksipyyntö. Kirjoitustyylini on nimittäin paikoin niin polveilevaa ja poukkoilevaa, että se ärsyttää jopa minua. Kirjoitushetkellä on aina yhtä viihdyttävää etsiä niitä vähemmän ilmeisiä synonyymeja, mutta jälkeenpäin luettuna tällainen sarjairrottelu on kieltämättä himpun tuskastuttavaa, ainakin paikoitelleen. En vain tunnu pääsevän siitä eroon. Pääni on oikea assosiaatioautomaatti: en voi katsoa mitään näkemättä samalla jotain muuta. Niin, että jos ulosantini on välillä sekavaa, voitte vain kuvitella millaista täällä sisällä on...

No jaa. Joudun kirjoittamaan koulua varten pitkiä, asiallisia analyyseja (believe it!), joten en aina oikein jaksaisi editoida itseäni. Pystyn korkeintaan lupaamaan, että pidän lennokkaimmat kielikuvat omana tietonani – legendaarisiksi muodostuneita ilmauksia kuten "mutkittelee kuin kiinalaisen lohikäärmeen ohutsuoli" tai "one of those days when everyone sounds like the retarded unicorns from Charlie Goes to Candy Mountain"  on varmaan jo ihan tarpeeksi. Sen kummemmin en kuitenkaan aio tapojani parantaa, joten jääköön anteeksipyyntökin tältä erää. Kunhan tiedätte, että säälin kyllä kanssaihmisiäni...aina välillä.

Sanonpa siis varsinaisen asiani riisutussa muodossa tällä kertaa ­– katsotaan, onko kellään kivaa:
Tein huivin. Taas. Oikeastaan jo keväällä. Rähjääntyi Puolan ja Berliinin -matkalla. Pingotin uudestaan valokuvia varten.

 
Dream a Little Dream
Ohje: Dream Stripes (L'île aux fils)
Lanka: Drops Baby Alpaca Silk, pistaasi (n. 50 g) ja tumma hopea (n. 75 g)
Puikot: 4,0 mm


Yksi käytännöllisimmistä huiveistani. Lämmin. Kevyt. Helppo tehdä. Lanka on todella pehmeää. Kauniit värit. Tahdon lisää.


Huivit ja syksy on hyvä yhdistelmä.

23.8.2012

The Trick


...is knowing what you want.


Ohje: CanCans (Twistedloops  (ei toimi?)/Ravelry) + Bayerische Socks (See Eunny Knit)
Lanka: Shibui Knits Sock, tweed, n. 45 g
Puikot: 3,0 mm

Minä nyt halusin tällaiset. Nuo värit – ah, parhautta. Eikä kaapistani (yllättäen) löydy varmaan ensimmäistäkään vaatekertaa, jonka kanssa ne riitelisivät. Ei sillä, että siniharmaat ja kylmät ruskeat kovin temperamenttisia luonteita olisivat muutenkaan...


Noudatin pääasiassa CanCans-hanskojen ohjetta, koska ne ovat mukavanpituista ja tyköistuvaa mallia – löysät hanskat tulevat vain tielle ja lyhyistä on vähän iloa. Ohjeen alkuperäinen koriste, sellainen yksinkertainen salmiakkisiksak ei kuitenkaan miellyttänyt silmääni yhtään. Vaihdoin sen siis tähän Baijerilaisista sukista tuttuun palmikkoon, jonka vaihduntakuviomaisuus miellyttää minua kovasti. Näen siinä kaikenlaista nelilehdykäisistä kukista ja vanhoista kolikoista rinkeleihin ja kelttiläisiin kivikaiverruksiin. Mikä parasta, se on vain kaksi silmukkaa alkuperäistä kuviota leveämpi, joten modaaminen oli helppoa: neuloin vain sileää silmukan verran vähemmän kummallakin kämmenselkäpuikolla. Plus neuloin kaikki joustinten oikeat silmukat takareunastaan, ihan vaan siksi, että tykkään twisted ribistä enemmän kuin tavallisesta ribistä. Haa.

Jos törmää kirjastossa teokseen nimeltä "Kaiken oudon ensyklopedia", kuka ei lainaa sitä, kysyn vaan? (Ja joo, tykkään Heavy Rainista. Origameja, orkideoja, traumaperäistä amnesiaa, muita hulluja ja naurettavan teknisiä aurinkolaseja  - what's not to love?)

15.8.2012

Fractal

Kaikkihan muistavat viimekesäisen fraktaaliliinani?
Pakko muistaa, koska kappale on saanut osakseen jatkuvasti suurempaa ihailua. Ohjettakin on pyydelty taholta jos toiseltakin.
No, nyt sitä saa! Ravelrysta. Täältä. Kiitokset vain ohjeen testaajille! :)


Esittelyteksti tähänkin:
"Enjoy crotcheting? But feeling uncomfortable with that lacy, grandmotherish vintage feel that crocheted decorations tend to have? Fear not! For what is crotcheting but algorithms? And what could result into cleaner, more modern shapes than the simplest of mathematics? This is not your Great Auntie’s doily - though it might as well be. Hardly anything is more timeless than fractals, after all.
Whether you are a proud nerd or simply someone who appreciates the secret symmetries of whirlpools and sea shells, here’s a unique decoration piece for you! Enjoy!"


Inspiraatio tähän liinaanhan ei ollut täysin jumalainen ja sisäsyntyinen vaan lähti toisen virkkurin kuvista. Tämä puolestaan oli noudattanut jonkun pölyisen (suomalaisen) käsityölehden ohjetta. Itse on ole nähnyt alkuperäisestä ohjeesta riviäkään, joten tekijänoikeusaktivistikaverini vakuuttivat, että jos kirjoitan paperille oman luomisprosessini voin ottaa sen omiin nimiini. Kaikki eivät kuitenkaan liene samaa mieltä: aina välillä joku viestittää nähneensä kuvia samanmoisesta liinasta milloin milläkin puolella maapalloa. Mutta onko se minun vastuullani, jos en koskaan ole nähnytkään niitä amerikkalaisia, kreikkalaisia ja venäläisiä kuvia tai lehtiä, joista nuo ihmiset puhuvat?
Ei minusta, mutta olen silti valmis muuttamaan ohjeen ilmaiseksi, jos tarpeeksi moni väittää ahneeksi paskaksi. Jos tarpeeksi moni väittää ideavarkaaksi, saatan tietysti vetää ohjeen pois jaosta kokonaan. Joten haaste: Ajatuksia? Protesteja? Näistä aiheista kannattaa joka tapauksessa keskustella, enkä luovana ihmisenä halua olla millään väärällä puolella.