14.6.2009

Rädei ja lumbui

Täällä se nyt on – kesä. Ja minulta jos kysytään, kesän ykkösvitsaus ovat ehdottomasti hyttyset. Mutta heti toisena tulee se, että kirkkaassa valossa näkyvät kaikki kirjahyllyn ja keittiön pölyt ja läiskät! Argh. Suomalaisissa käsityöblogeissa ei juuri näe neulottuja ja virkattuja siivousriepuja, mutta englanninkielisissä maissa ne tuntuvat olevan todella yleinen jämälankojen käyttökohde. Ja jos niille kelpaa, miksei minullekin. Tässä pari kesäistä koekappaletta:


O rly? (Diagonal Owl dishcloth from knittingonthenet.com)
Lanka: Novita Tennessee, ikivanhaa mudanväristä
Puikot: 3,5 puiset addit


Ristin tämän liinan oikeastaan Nite Owliksi, koska paikkojen siivoaminenhan on supersankarien erikoisalaa… Pöllöt ovat loistavia otuksia. Lisäsin laidoille aika lailla silmukoita saadakseni kunnollisen kokoisen rätin ja tein reunapitsistä siromman kuin ohjeessa.

***

Double Lattice dishcloth (Smariek Knits)
Lanka: Novita Bambu, limenvihreä (ei enää myynnissä)
Puikot: 3,5 puiset addit


Tämä on tällainen deluxe-malli: Bambu on melko kallista lankaa tällaiseen tarkoitukseen ja kuvion neulominen oli pirullisen hidasta. Lopputulos on kuitenkin sitä sievempi ja pehmeämpi. Minun on vaikea lakata hypistelemästä tätä!

Näiden rättien imuteho on toki roimasti kauppojen sieniliinoja huonompi, mutta etujakin on: uniikki ulkonäkö, eivät korppuunnu kuivuessaan ja kestänevät käytössä noin vuoden (jos välillä pesee). Se, soveltuvatko nämä paremmin tiski- vai pölyräteiksi, on vielä testauksen alla, samoin kuin se täydellinen lanka- ja puikkoyhdistelmä. Ensi kerralla käytän kyllä suurempia puikkoja – saan isommat liinat samalla vaivalla.


En tiedä, ovatko nämä juhannusruusuja, mutta ne toivottavat joka tapauksessa raikasta mittumaaria kaikille. Minä menen maalle neulomaan Decimal-nuttua ja lukemaan Kafkaa.