16.3.2008

Vaihtoehtoja shakille

(Julkaistu vanhassa Latvustossa joulukuussa 2007)


Latvusto pahoittelee hiljaiseloaan, mutta ylläpitäjän siirryttyä uuteen kaupunkiin ja harpattua lukiosta yliopistoon, ei löllyttelyaikaa ole pahemmin jäänyt. (Onneksi yleisöni on harvalukuinen. (Niin, ehkä juuri siksi.)) Korvaukseksi nyt vähän joulukarkkia, eli artikkeli lautapeleistä!

Olen nauttinut kaikenlaisten pelien pelaamisesta pienen ikäni, ja juuri lautapelit ovat minulle olennainen osa leppoisaa, yllätyksellistä ja sosiaalista illanviettoa. Samankaan pelin yksikään pelikerta ei koskaan ole samanlainen, vaan hyvä peli muuttaa aina muotoaan joutuessaan uuteen seuraan ja mielenmaisemaan. Suosittelen kokeilemaan kunnon lautapeli-iltaa letkeän porukan ja pienen popsittavan merkeissä. Miksei pakkaan voisi sekoittaa vähän korttipelejäkin!

Myös kirjakaupoista ja marketeista saa joitain mukiinmeneviä pelejä, mutta kuka tahansa englantia ymmärtävä voi rohkeasti kokeilla myös Puolenkuun peleissä, Fantasiapeleissä ja Lautapelit.fi -verkkokaupassa myytäviä, hieman erikoisempia näpertelypelejä. Toki myös suomenkielistä valikoimaa löytyy, mutta suurin osa on silti suunnattu hieman vanhemmille (13+) nopan viskojille.

Strategisuus, humoristisuus ja teemat vaihtelevat värikkäästi pelistä toiseen, joten seuraavassa arvostelen joukon erityyppisiä kokeilemiani pelejä. Vielä ehtii poimia vinkkejä siihen, mitä kuusen alle kantaisi. Tai, mikäli uskontosi tai perhetapasi paheksuvat pakettirallia, voihan näihin tuhlata myös lahja- tai opintorahojaan…


Luonneanalyysi

Hankkiminen: Kirjakaupoista ja peliliikkeestä, 15-25e

Oletko ihminen? Jos olet, olet myös syvästi kiinnostunut siitä, mitä ihmiset ympärilläsi sinusta ajattelevat. Tämän yksinkertaisen seurapelin tarkoituksena on spekuloida kanssapelaajien persoonaa ”kiinalaisittain”: jos potilas olisi lintu, drinkki, automerkki tai valtio, mikä hän olisi? Mitä hän tekisi voitettuaan lotossa ja missä hän mieluiten harrastaisi seksiä? Joskus pelaaja saattaa joutua antamaan syvällisiä lausuntoja myös itsestään. Luonnehdintoihin kannattaa panostaa, sillä parhaista oivalluksista jaetaan pisteitä, ja mitä enemmän mielikuvitusta peliin uhraa, sitä enemmän iloa se tarjoaa takaisin.

Aidosti sosiaalinen, jäitä murtava, soljuva, hulvaton ja välillä hieman pelottavakin paketti, joka muuttuu oleellisesti sen mukaan, kuinka tuttuja kanssapelaajat ovat. Peliä on myös helppo laajentaa itse, keksimällä omia kysymyskortteja. Sopii parhaiten 3-6 nuorelle tai aikuiselle, ennakkoluulottomalle pelaajalle. Todellinen ohjelmanumero!

Taktiikkaa: Eipä juuri, sillä tässä pelissä tärkeintä ei ole voitto, vaan mehukkaat analyysit

Hubaa: No, mitä luulisit?

Pisteet: ++++


Scotland Yard

Hankkiminen: Kirjakaupoista, marketeista ja alan liikkeistä, n. 35e

Scotland Yardin viehätys perustuu sen tarjoamaan kahteen erilaiseen rooliin: takaa-ajajaan ja takaa-ajettuun. Yksi pelaaja pakenee erilaisilla kulkuneuvoilla pitkin Lontoon karttaa, yrittäen eksyttää muut pelaajat, Scotland Yardin poliisit kannoiltaan. Kuten arvata saattaa, peli vaatii pelaajiltaan pistämätöntä aivotyötä ja kieroa häikäilemättömyyttä, mutta tarjoaa vastineeksi raastavaa jännitystä. Rehellisesti sanoen, tämän pelin kanssa kuumeillessa tekisi joskus mieli hyppiä seinille!

Kyseessä on vanha ja palkittu klassikko, joka toimii yhtä hyvin kaksinpelinä kuin hieman suuremmallakin joukolla. Todella tyylikkään kokonaisuuden ainoa heikko kohta on se, jos useampi pelaaja mielii pakenijan paikalle. Se ei nimittäin ole mahdollista. Scotland Yard ei myöskään kestä kovin montaa pelikertaa putkeen. Mutta jos elät siinä uskossa, ettei yksikään lautapeli saa kainaloitasi hikoamaan, kokeile tätä ja mieti uudestaan!

Taktiikkaa: Huomattavasti

Hubaa: Ja adrenaliinia…

Pisteet:+++½


Rappakalja Tupla

Hankkiminen: Marketeista, kirjakaupoista ja alan liikkeistä, muunnelmia saatavana, n. 25-30e

Luonneanalyysin tapaan, tämä peli nostaa tunnelman kattoon, mikäli pelaajat ovat valmiita heittämään kaiken nokkeluutensa ja mielikuvituksensa kehiin. Tässä taistossa satusepot ja patologiset pajunköyden punojat palkitaan.

Peli syytää pelaajien eteen eksoottisia sanoja, nimiä ja termejä, joille jokaisen tulisi laatia mahdollisimman uskottava selitys. Koska pelin oikeisiin vastauksiin lukeutuu sellaisia älyttömiä Ö-luokan elokuvia ja kyseenalaisia julkkiksia kuin ”Pannaanpa konepistoolilla” tai maailman tunnetuin luurankokauppias, fantasianystyränsä saa päästää täysin valloilleen. Näin ollen myös oikean vastauksen poimiminen joukosta on uskomattoman vaikeaa!

Ikävä kyllä kaikki aivoitukset on kirjattava paperille, mikä tekee pelaamisesta hieman hidasta ja vaivalloista, mutta kun sato korjataan ja kanssapelaajien keksimät kieroutuneet selitykset ja leffajuonet luetaan ääneen, suupielet pyrkivät väkisin ylöspäin. Jotkut nurisevat pelin olevan liiankin vaativa, mutta omasta mielestäni tällaisia luovuuden riemuparaateja tulee lautapelien saralla ja muussakin elämässä vastaan aivan liian harvoin. Suosittelen lämpimästi!

Taktiikkaa: Hiukan

Hubaa: Oi, kyllä!

Pisteet:++++½


Globetrotters

Hankkiminen: Lähinnä alan liikkeistä, jotain kymppejä

Tässä pelissä otetaan maailma haltuun sujahtelemalla paikasta toiseen ilmateitse, meriteitse ja apostolin kyydillä. Pelaajat kiertelevät Telluksen pinnalla vastaillen kysymyksiin, keräillen avaimia ja ostellen lentolippuja. Myös uhkapelata saa, jos sattuu piipahtamaan Monte Carlon tai Vegasin tapaisiin kasinoparatiiseihin. Eniten maailmaa vallannut, eli (yleensä) se, joka on valinnut viisaimmat reitit, voittaa.

Vaikka Globetrottersissa on paljon käänteitä ja tekemistä, se on lautapelinä melko perinteinen. Riittävän kaukonäköisyyden ylläpitäminen on hyvin hankalaa ja rasittavaa, mutta mikäli nauttii pelkästä maailman kiertämisen fantasiasta, voihan aina luopua voitosta suosiolla ja edetä fiiliksen mukaan. Yritystä monipuolisuuteen on, mutta tästä puuttuu sitä jotain.

Taktiikkaa: Ilman on ihan turha lähteä yrittämään

Hubaa: Ei tarpeeksi

Pisteet:++½


Modern Art

Hankkiminen: Alan liikkeistä n. 25e (vain englanniksi)

Modern Art on oikeastaan enemmän kortti- kuin lautapeli, mutta suuren suosionsa ansiosta se on hyvinkin maininnan arvoinen tässä artikkelissa. Tässä pelissä muutut galleristiksi, joka ostaa ja myy tauluja huutokauppaperiaatteella, pyrkien tekemään suurempaa voittoa kuin kanssapelaajat. Taktiikoita on monia: voit haalia kaiken taiteen itsellesi, pitäytyä laadukkaassa myyntityössä, manipuloida markkinoita ja muodostaa jopa ilkeitä kartelleja. Osa viehätystä on se, että kukaan pelaajista ei tiedä toistensa varallisuutta pelin aikana, vaan vasta lopuksi julistetaan, kenellä kävi paras bisnesvainu.

Mikäli huutokauppapelit ovat täysin outo genre, kannattaa tätä peliä ehdottomasti kokeilla. Se on kompakti, vuorovaikutuksellinen ja helposti opittavissa. Muovikolikoiden hypläily ja pinoaminen voi välillä hieman ärsyttää, mutta varsinkin kun peliin pääsee sisään, siitä voi oppia ja nauttia paljon. Omasta mielestäni myös pieni näyttelemisen tai roolipelaamisen poikanen voi piristää pelissä käytäviä neuvotteluja kummasti.

Taktiikkaa: Runsaasti: yhdistelmä matematiikkaa, psykologiaa ja kauppamiehen vaistoja

Hubaa: Jos nauttii taiteen ja rahan pyörittelemisestä

Pisteet:+++½


Munchkin Bites

Hankkiminen: Alan kaupoista n. 25e, lisäosa ”Pants Macabre” n. 15e (vain englanniksi), saatavilla paljon muitakin versioita agenttiteemasta avaruusseikkailuun

Munchkin Biteskin on oikeastaan korttipeli, ja suunnattu lähinnä White Wolfin roolipelejä kuluttavalle, itseironiselle yleisölle. Tarkoituksena on kortteja nostelemalla ja pelaamalla kerätä itselleen mahdollisimman juustoiset kyvyt ja varusteet: muutu vampyyriksi, ihmissudeksi tai changelingiksi, kasvata itsellesi kolmas käsi, haali minioneja ja mustaa kynsilakkaa. Hassuja hirviöitä tappamalla kehittyy, ja ensimmäisenä itsensä kymppi-levelille taistellut, huijannut ja hiipinyt pelaaja kruunataan maiskiaisten maiskiaiseksi.

White Wolfin gootahtavasta kauhumaailmasta on löydetty hersyvää huumoria ja pienellä porukalla pelatessa kiinnostus pysyy helposti yllä pelin pitkähköstä kestosta huolimatta. Sääntöjä on valitettavasti paljon ja niissä on jotain aukkoja, mutta roolipelaamiseen vihkiytyneet pääsevät varmasti pian kärryille ja nauttivat kamppailusta. Toisin kuin oikeassa roolipelaamisessa, kyse on kuitenkin enemmän tuurista kuin oveluudesta. Pelaamista ei siis kannata ottaa liian vakavasti, vaan antautua kohtalon oikuille ja pitää hauskaa. Lisäosan hankkiminen ei valitettavasti paranna peliä lainkaan.

Taktiikkaa: Jos kortit suovat

Hubaa: Etenkin silloin, kun on johdossa!

Pisteet:+++


Latvusto toivottaa

PAKANALLISTA JOULUA!

Ei kommentteja: