28.3.2008

Lankaratkaisuja viluvarpaille

Netti on neulojan aarreaitta. Kaukana maton alle lakaistussa lapsuudessa ovat ne ajat, kun tämän pikku menninkäisen oli tyytyminen homeisiin isoäidin neliöihin ja muihin bingoharrastajien virkkausmalleihin. Enää ei tarvitse kääntää ympäri niitä 80-luvun Novita-lehtiä, joita mummot eivät olleet äkänneet kirjaston hyllyjen välistä. Nyt käsilleni löytyy alati tuutta teekemistä. Saan surffata tusinoittain inspiroivia neuleblogeja ja -nettilehtiä, joista löytyy ilmaisia ohjeita jopa individualistisen opiskelijan makuun. Ei pelkkää ribbineuletta ja raitasukkaa!

Mutta onhan tässä ongelmakin. (Muussa tapauksessa postauksesta olisi tullut aika lyhyt.) Monet ihanat ohjeet on laadittu kaukomailla, ulkomaisista langoista, joita on hankala (varsinkaan halvalla) saada käsiinsä Suomen kamaralta. On pakko harrastaa vähän mallitilkkuja ja matematiikkaa, kokeiltava paria eri puikkokokoa, mutta lopulta voi kotimaisista peruslangoistakin löytyä oivia korvikkeita eksoottisille ihmeille. Haluan jakaa omia löydöksiäni, koska korvausehdotuksia löytyy netistä vähän niukanlaisesti.

Kaikki ohjeet ovat Knittystä ja ne on neulottu koon 2.5 metallipuikoilla (merkkiä en muista), napakalla käsialalla.

Twinkletoes-balettitossut
Lankana: Novita 7 veljestä

Kerrassaan hauska ja nopea projekti, jonka kokeilemista suosittelen. Ohjeessa on sen verran mutkaa ja kikkaa, ettei siihen ehdi kyllästyä, lankaa ei kulu paljon, ja tossut on sutjakasti solmittu sukkien päälle, jos lattianrajassa vetää. Juuri sukkien päällä tossut toimivatkin parhaiten, sillä silloin pohkeen ympärille kiedotut langat eivät valu niin helposti, eikä villalanka pääse kutittelemaan. Jos narut haluaa sievälle rusetille, suosittelen neulomaan ne hieman pitemmiksi kuin ohjeessa.

Väriä valitessa painin pitkään vihreän ja violetin välillä, kunnes keksin tehdä kaksiväriset. Harkitsin myös tekeväni toiseen tossuun käänteiset värit, mutta päätin välttää turhaa psykedeliaa.

Cut your teeth -sukat
Lankana: Novita Nalle ja Nalle Colori

Perinteistä villasukkaa hieman ohuemmat ja persoonallisemmat töppöset, joiden suuosissa riittää näpertämistä. Kumpaakin sukkaa varten pitää nimittäin neuloa erikseen 8 tuommoista pikku neliötä - ja kolmiot päälle! Mikä parasta, osaset kiinnitetään toisiinsa neulomalla eikä ompelemalla. Minun varrestani tuli kuitenkin himpun liian löysä ja suosittelisin neulomaan neliöt ehkäpä pykälän pienemmillä puikoilla. Koristeen alle tulee kuitenkin hieman joustinta, joka jää piiloon, kun varsi taitetaan alas (ks. kuva), joten sukka pysyy ihan nätisti jalassa tämmöisenäkin.

Baudelaire-sukat
Lankana: Novita Kotiväki


Kevät lähestyy ja villasukat päätyvät kaapinnurkkaan, mutta pitäähän sitä jotain omatekoista pitää kesälläkin. Ratkaisu: pitsisukat. En oikeastaan ole neulonut pitsiä koskaan ennen, mutta ohje on selkeä ja lankaa helppo neuloa. Kuvio muistuttaa sievästi pihlajanlehtiä.

Englantilaisilla ja amerikkalaisilla sivustoilla pitsisukkaohjeita on riesaksi asti, mutta täällä Suomessa pitäydytään sitkeästi villasukissa, aivan kuin täällä olisi aina pakkasta. Miettikääpäs tätäkin talvea ja kokeilkaa kerrankin jotain ohuempaa! :)

Ei kommentteja: