11.5.2008

iPodin lämmittimiä

Eikö luulisi, että elektroniset kapistuksetkin soivat kauniimmin, jos ne ovat tyytyväisiä? Niinhän maailma toimii. Ei siis ole syytä jättää iPodiaan taskunpohjalle nuhruuntumaan ja kolhiintumaan, kun sille voi kerran kätevästi virkata erilaisia suojakoteloita ja -pussukoita. Samalla se saa persoonaa.

Mikä parasta, langalla, koukkukoolla tai podin mallilla ei juuri ole merkitystä, koska ei tarvitse olla räätäli osatakseen ottaa mittoja näin yksinkertaisesta ja lituskaisesta esineestä. Tällaisen kotelon voi tehdä kuka tahansa mp3-soittimen omistaja, ei pelkästään päiväkodista asti virkannut neuleblogin pitäjä. Lainaa vaarilta, pikkusiskolta tai karatekaverilta koukku ja kokeile!

Helppo iPod kotelo:


1. Virkaa hieman iPodisi leveyttä pidempi ketjusilmukkaketju.
2. Virkkaa vielä yksi tai kaksi ketjusilmukkaa sujuvaa kääntymistä varten.
3. Virkkaa kiinteitä silmukoita koko ketjun matkalta, virkkaa yksi ketjusilmukka, käänny.
4. Junnaa kohdassa 3. kunnes sinulla on kaksi kertaa iPodisi pituinen suikale.
5. Jatka kiinteiden silmukoiden virkkaamista, mutta niin että kavennat kaistaletta kummastakin reunasta muutaman silmukan verran (esim. jos suikaleesi on aikaisemmin ollut leveydeltään 20 silmukkaa, jatka kiinteiden silmukoiden virkkaamista vain n. 16 keskimmäiseen silmukkaan).
6. Jatka kiinteitä silmukoita kunnes koet, että sinulla on riittävästi läppää. (Jos nyt ylipäätään haluat läpän.)
7. Katkaise ja päättele lanka.
8. Ota toisen väristä, suurin piirtein saman paksuista lankaa. (Samanvärinen lankakin toki käy, mutta kontrasti antaa ilmettä.) Taittele suikaleesi kotelon muotoon ja virkkaa toinen sivu kiinni kiinteillä silmukoilla. Virkkaa kiinteitä silmukoita läpän reunaan ja jatka edelleen virkkaamalla kotelon toinen sivu kiinni.
9. Valmis! Ellet sitten koe niin suurta harrastamisen ja tuunaamisen tarvetta, että haluat vielä virkata koteloon vyölenkin tai kantonarun. Voit myös ommella tarranauhan läppään tai koristella luomustasi kirjailuin, kangasmerkein ja napein. Toteuta kotelo raidallisena tai tee läppään napinläpi… Käsintehdyt iPod-kotelot ovat vaihtoehtojen valtakunta. (Ja loistolahjaidea! En minä näistä kumpaakaan itselleni tehnyt…)

Alla vaanii ohjeen mukaan tehty camo-henkinen kotelo pätkävärjätystä Novitan Nalle-langasta.Mikäli saumojen virkkaaminen tuntuu mälsältä ja harrastelijamaiselta, kotelo on toki helppo virkata myös suljettuna pötkönä. Tällöin virkataan hieman podin leveyttä lyhyempi ketjusilmukkaketju ja virkataan sen ympäri kiinteitä silmukoita, keskittäen päätysilmukoihin runsaasti lisäyksiä. Kun on saatu aikaisiksi hieman podin pohjaa suurempi, littana soikio, jatketaan putkena. Läpän voi tehdä tai jättää tekemättä samaan tyyliin. Tällä periaatteella on virkattu alla oleva (jo vanhaksi ja takkuiseksi käynyt, myös ”sutenöörikotelona” tunnettu) pörrökotelo.Lankana Novitan violetti Tango Fani. Tulin valinneeksi tämän langan kanssa suositeltua huomattavasti pienemmän koukkukoon. Seurauksena kotelosta tuli niin napakka, että sitä todellakin voi hyvillä mielin kutsua ”koteloksi”. (So very hardcore… :P)

Ei kommentteja: