4.4.2010

Mättöä

Pääsiäinen kuuluu kiistatta suuriin ruokajuhliin, mutta näitä mainioita perusmössöjä voi hyvin nauttia arkenakin.


Aamumättö (yhdelle)

n. 2 dl maustamatonta (rasvatonta) jogurttia
1 banaani
n. 3 rkl kaurahiutaleita tai leseitä
liraus juoksevaa hunajaa

Kaada jogurtti mukavaan välipalakulhoon. Siipaloi päälle banaani. Ripottele pinnalle kaurahiutaleet. Lorauta päälle hieman hunajaa ja nauti – puoli ruokaympyrää aamuisessa asussa!


Lounasmättö:
Kvinoaa ja ananasta aasialaisittain (kahdelle)

vajaat 2 dl kvinoaa
neljä kourallista soijasuikaleita
¼ kasvisliemikuutiota
1 rkl rypsiöljyä
½ sipulia
2 tomaattia tai ½ paprikaa
1 purkki ananasviipaleita
soijakastiketta
makeaa thai-chilikastiketta

Huuhdo ja keitä kvinoat pakkauksen ohjeen mukaan. Heitä soijasuikaleet paistinpannuun ja laske päälle kylmää vettä sen verran, että ne peittyvät. Lisää kasvisliemikuution osa – halutessasi myös muita mausteita – ja keitä, kunnes vesi on haihtunut tai suikaleiden konsistenssi vastaa vaativaa makuasi. Lisää lähes kuivalle pannulle öljy, hienonnettu sipuli ja pilkotut tomaatit tai paprika. Paista suikaleita ja kasviksia kohtuullisella lämmöllä kunnes sipuli on hieman läpikuultavaa ja soijasuikaleiden pinta on saanut kevyesti väriä. Lisää pilkotut ananasviipaleet ja paista hetki lisää. Roiski koko komeuden päälle soijakastiketta ja chilikastiketta makusi mukaan. Jos seos jää turhan kuivaksi, kostuta ananasten jälkeensä jättämällä mehulla. Kumoa kastike kvinoan päälle ja SYÖ!


Iltapalamättö:
Talkkunahyve (neljälle)

1 purkki (2 tai 2,5 dl) vispikermaa
1 tölkki (rasvatonta) maitorahkaa, esim. Ehrmann
2 – 3 rkl sokeria
1 tl vaniliinisokeria
0,5 dl – 1,5 dl talkkunajauhoja
1 pussillinen pakastepuolukoita

Vispaa kerma löysähköksi vaahdoksi ja sekoita joukkoon maitorahka. Mausta seos sokereilla (tässä vaiheessa ne on helpompi sekoittaa mukaan). Lisää talkkunajauhoja, kunnes seoksen paksuus tuntuu mielestäsi sopivalta. Sekoita lopuksi joukkoon reilu satsi puolukoita. Laita hetkeksi jääkaappiin tekeytymään, jaa kuppeihin ja ole tyytyväinen.


Kylläistä keväänodotusta! Seuraavaksi pääsen toivottavasti esittelemään alpakkahuivin, joka tuolla lounasmätön vieressä ujostelee…

Ei kommentteja: