7.5.2011

Suosikkisukkalangan metsästys

Jos ette ole huomanneet, jokainen neulepostaus noudattaa aika lailla samaa kaavaa: juttu pitää kehystää juuri tämän projektin tuottamilla fiiliksillä ja kommelluksilla, arvioidaan vähän ohjetta, lopputulosta, säätilaa ja tietysti lankaa. Vaikka siis olenkin tämän blogin varrella laukonut erinäisiä valistuneita mielipiteitä käyttämistäni langoista, ajattelin tehdä myös tällaisen kokoavan sukkalanka-arvostelun. Ai miksi? No siksi. Listoja on niin vaivaton kirjoittaa ja tästähän voisi olla jollekulle vahingossa jotain hyötyäkin. Siis asiaan:

Zitron Trekking Pro Natura
+ Selvästi erilaista kuin muut kokeilemani sukkalangat – ohutta, bambuista ja herkkää. Varmasti omiaan pitsisissä sukkamalleissa.
+ Pro Naturasta saa todella kevyitä ja hengittäviä sukkia, joita tekee mieli pitää jopa kesällä! Siksi olen uuden kerän perään vähän haikaillutkin.
+ Keveytensä ansiosta Pro Natura on myös todella riittoisaa – kerästä saisi noin kolme peruspitkää sukkaa.
+/- Värikartta on langan nimen mukaisesti melko hillitty ja rustiikkinen. Itse en pane pahakseni, mutta joku varmaan kysyy, että missä se auringonoranssi on. Myös pätkävärjäyksiä löytyy.
- Ei kovin miellyttävää neulottavaa: ohut ja karhea lanka on julma sormille. Lisäksi työ etenee aika hitaasti.
- Arvostan suuresti lankoja, joita on ainakin yritetty vahvistaa luonnonkuiduilla, mutta ihan nailon-tasoista kestävyyttä bambusta ei saa. Pro Naturasta tehtyjen sukkien elinajanodote on noin kaksi vuotta. Jonkin verran sitkeyttä 25 % raakaa bambukuitua siis kuitenkin tarjoaa. Alla suht' onnistunut pohjanpaikkausnäyte.


Colinette Jitterbug

+ Jitterbugin värikartta on todella laaja, mielikuvituksekas ja monipuolinen. Kun tilaa langat suoraan valmistajalta, Britanniasta, pääsee nauttimaan koko mahtavasta valikoimasta.
+ Lanka on todella pehmeää ja täyteläistä täysmerinoa. Ihanalta tuntuu, sekä puikoilla että jalassa. En usko, että kutittaa ketään.
+ Halvempaa kuin muut herkkuväriset kollegansa – varsinkin, kun ottaa huomioon, että yhdessä kerässä on peräti 110 grammaa.
- Värin ja neulemallin yhteensopivuutta pitää miettiä tarkkaan, sillä jotkut värit ovat todella kirjavia ja dominoivia. Tasavärisempiäkin vaihtoehtoja on tosin olemassa (Dalí- ja Velvet-sarjat).
- Langassa ei ole vahvikekuitua tai edes kovin tiukkaa kierrettä, joten se kuluu nopeasti. Omat, vuoden vanhat Jitterbug-Firestarterini muistuttavat aika lailla Fukushiman reaktoreja tai jotain muuta räjähdyksenjälkeistä – mutta on niitä kyllä pidettykin! Ostan Jitterbugia siis varmasti toistekin. Jos ei muuten, niin unisukiksi.


Drops Delight
+ Huomattavan halpaa liukuvärjätyksi sukkalangaksi. 5–6 euroa/sukkapari ei ole paha.
+ Väriliu'ut ovat omaan makuuni sopivan pituisia, lyhyempiä kuin esim. Zauberballissa, saman kerän eri sävyt muodostavat myös aika mukavia kokonaisuuksia.
- Lanka on todella pörröistä jo neulomisvaiheessa ja neulepinnasta tulee hassun epätasaista, oli kuinka huolekas käsiala tahansa. Ihan sileitä sukkia näistä ei siis kannata tehdä.
- Lanka tykkää myös halkeilla neulottaessa, mikä ei varsinaisesti paranna neulepinnan ulkonäköä sekään.
- Ylivoimaisesti kutiavinta sukkalankaa, johon olen törmännyt. Hermoheikkoina hetkinäni en pysty pitämään Delightista tehtyjä sukkia ollenkaan. Siksi lanka on minusta pöljästi nimetty.Schoppel-Wolle Zauberball
+ Lanka on valmiiksi mukavalla pallolla, eli neuloja säästyy kerimisen vaivalta ja pääsee suoraan asiaan. Kirjavat pallot ovat myös hauskan ja puristeltavan näköisiä. Niitä vaan tekee mieli ostaa ja viskellä.
+ Ainoa tuntemani sukkalanka, joka selvästi paranee käytön ja pesun myötä! Pörröisyys on vähentynyt ja palmikot tulleet vain entistä paremmin esiin. Sukat eivät myöskään ole venyneet yhtä pahasti kuin muut sukkaparini.
+ 25 %:n nailonpitoisuus tuntuu aika paljolta, mutta se antaa valmiille sukalle ihan mukavaa joustoa, eivätkä sukat vielä vuoden käytönkään jälkeen osoita kulumisen merkkejä.
- Neuloessani petyin taikapalloon aika pahasti. Se ei tuntunut oikein luistavan puikoilla ja työ eteni langan ohuuden takia muutenkin hitaasti. Aluksi sukat olivat todella kurttuiset ja nuhjuisen näköiset. Osa syytä saattaa toki olla neulemallissakin.
- Nukkaantuminen on minusta Zauberballin suurin ongelma. Pelkkä neulominen tekee langasta todella höttöistä ja ensimmäisten käyttökuukausien aikana sukista pitää nyhtää pahinta nöyhtää pois, että jalat voisi ylipäätään yhdistää johonkin ihmislajin edustajaan. Yllätyksekseni tämä oli kuitenkin jokin ohimenevä uhmaikä, ja nyt minä ja Zauber-Boyfriendini olemme ylimpiä ystäviä. Harkitsen taas ostavani tätäkin lankaa.


Schoppel-Wolle Admiral
+ Halpaa, perushyvää ja -helppoa perusperusperussukkalankaa todella vaihtelevissa väreissä pätkävärjätyistä kiinteisiin – joka lankakaupassa on Admiralista ihan erilaiset värivalikoimat, mikä on sikäli vaarallista, että lopulta jokainen törmää juuri siihen sävyyn, joka kolahtaa ja kävelee kaupasta ulos kainalossaan lankakerä, josta ei oikein tiedä, mitä tekisi.
+ Silmukat ja palmikot erottuvat hyvin, mikä tekee langasta helppoa neuloa. Isommat kuvioinnit pomppaavat mukavasti esiin jopa kirjavammista langoista. Sopii siis erityisesti palmikollisiin sukkiin.
- Admiral on todella epäelastista. Toisin sanoen aluksi sukat eivät jousta yhtään ja sitten ne lörpähtävät ihan ykskaks.
- Kastuminen lötkistää lankaa aivan suhteettoman paljon. Admiral-sukat kannattaa siis todella muotoilla järkevän näköisiksi ennen kuin ne ehtivät kuivaa tai lapsenlapsistasikin kasvaa muotopuolia. Lisäksi sukat hieman nukkaantuvat pesussa.


Shibui Knits Sock
+ Ehkä suurimpia lankaihastuksiani ikinä! Aivan ihanat, hehkuvat, semisolidit sävyt, jotka pitää nähdä luonnossa, parissa eri valossa ennen kuin oikeasti ymmärtää, miten kauniita ne ovat.
+ Tiukka, selvästi erottuva kierre tekee langasta mukavan, vaivattoman neulottavan ja neulepinnasta persoonallisen näköisen.
+ Pehmeää, kutisematonta, hengittävää ja kaikin puolin miellyttävää tavaraa.
- Oikeastaan ainoa syy siihen, miksi kaappini eivät pursuile Shibui Knitsin sukkalankaa on se, että se on kallista. Vyyhdistä saa pulittaa kympin, eikä siitäkään synny kuin vasta yksi täysikasvuinen sukanturjake. Sukkaparin hinnaksi nousee siis peräti pari kymppiä, mikä on aika huomattava summa, ottaen huomioon, että kyseessä on täysmerinoinen sukkalanka. Sukat siis tuskin selviäisivät yksivuotispäiviään pidemmälle. (Tästä syystä olen tehnyt tästä langasta vain kynsikkäät.) Ehkä joskus, jos olen rikas ja kulutushenkinen, shoppailen Shibuita mielin määrin. *sniif*


Novita Nalle
+ Nallen saatavuus on Suomessa aika ylivoimainen. Sitä löytyy ties mistä marketeista ja varastomyymälöistä vaikka ihan heräteostoksina, eikä maksa maltaita.
+/- Novitan värikartat ja valikoimat uudistuvat kahdesti vuodessa. Tämä tarkoittaa sitä, että Nallesta on nähty jo melko monenlaista versiota, itseraidoittuvasta ja pätkävärjätystä aloe veralla jalostettuun. Tämä on sikäli hyvä, että jos tämän kevään värikartta ei miellytä, voi odottaa syksyyn, ja aina silloin tällöin putkahtaa jotain uutta kokeiltavaakin. Mutta: projekteja ei totisesti saa jättää roikkumaan, sillä samaa lankaa ei välttämättä enää myydä parin kuukauden päästä. Myös värien yleisestä aistikkuudesta voi olla montaa mieltä.
- Lankaan sekoitettu polyamidi todella tuntuu. Esimerkiksi siten, ettei lanka luista puikoilla.
- Nalle on selvästi paksumpaa kuin muut sukkalangat eikä siksi välttämättä sovellu kaikkiin sukkaohjeisiin. Saati sitten ympärivuotiseen käyttöön.


Novita Kotiväki
+ Henkilökohtaisesti olen sitä mieltä, että Kotiväki on paljon Nallea parempi ja aivan liian ylenkatsottu sukkalanka! Kotiväkihän on mainiota kesäisiin pitsi- ja polvi- ja pitsipolvisukkiin.
+ Kestävää, viileää ja miellyttävää ihoa vasten. Täyspuuvillaiset sukat ovat kiva vaihtoehto niille iänikuisille villasukille.
+ Keräkoko on iso, joten polvisukkaankaan ei tule ärsyttäviä, irtonaisia langanpäitä. Lankaa jää melko todennäköisesti myös yli, mikä saattaa joko vaivata tai ilahduttaa, riippuen itse kunkin hamsterimaisista taipumuksista. Lisäksi kerät ovat kokoonsa nähden halpoja.
+ Kestää hyvin pesua ja värjäystä.
- Värikartat ovat vähintäänkin aneemiset. Sanoisin jopa puutteellisiksi.
- Kaunis sileä neule edellyttää hyvin tasaista käsialaa. Sileän neuleen nurja puoli voi myös tuntua aika epätasaiselta ja kulmikkaalta jalkapohjaa vasten.


Seuraavaksi tähtäimessäni ovat kaapin kätköissä kyhjöttävät Knit Picks Gloss, Knit Picks Stroll Tonal sekä Fleece Artist Nyoni. Kaiken kaikkiaan sanoisin, että silkkisekoitteet kutkuttelevat nyt kovasti... Ja semisolidit taas ovat niitä kestosuosikkeja.


Ei kommentteja: