28.4.2012

Puhkamine on nii väsitav

Eli lepo on raskasta. Tuli taas sekin todistettua, kun käytiin minilomalla Tallinnassa viime viikonloppuna. Tarkoitus oli syöpötellä, katsella keväisiä maisemia ja löhötä kaikessa rauhassa neljän tähden hotellissa. Vähän toisin kävi: kanssamatkaaja sai ruokamyrkytyksen M/S Nordlandian sunnuntaibrunssilta ja karttojen mittakaavat olivat odotettua pienemmät. Niinpä päädyttiin näyttämään tavanomaisilta puistoihin oksentelevilta viinaturisteilta ja jalkapohjiin tulleiden rakkojen laskemiseen tarvittiin toisenkin käden sormia...

Jokin sentään onnistui yli odotusten, nimittäin shoppailu! Pikkulinnut ovat laulaneet sellaisesta käsityöihmisen pyhiinvaelluskohteesta kuin Karnaluks. Pitihän sen ihme nähdä: paikkaan oli vanhasta kaupungista noin puolen tunnin tarpominen, se oli vaikea löytää, siellä oli kuumaa ja ahdasta, eivätkä bussilastilliset stressaantuneita suomalaismummoja mitenkään parantaneet ensivaikutelmaa, mutta miten hieno saalis:


Reilulla parillakymmenellä eurolla mukaan tarttui:
- merseroimatonta puuvillalankaa pienen kesäpuseron verran (tais olla 1,20 €/kerä, nam)
- isoja virkkauslankakeriä superherkullisissa väreissä (muutaman euron kukin)
- pitkät bambupuikot ja koukkuamiskoukku (en ole ikinä kokeillut koukkuamista, mutta kuulostaa mukavalta!)
- ehdottoman välttämätöntä pikkutilpehööriä, kuten nappeja, limenvihreitä hakaneuloja ja hiuslenkkejä (ei kuvassa)
Etualan pullonvihreä vyyhti on ohuenohutta, pehmoisenpehmoista italialaista merinoa (BBB filati Merinos Extra). Löytyi Viru-keskuksen Liina Lõngad -nimisestä lankapuodista hullun halvalla: puolitoista kilometriä kuudella eurolla! Olin täysin vakuuttunut, että hintalapussa on virhe, mutta tuon summan kassatyttö löi kyllä koneeseen. Ihan naurettavan halpaa!

...niin kuin oli muuten ruokakin. Kunhan myrkytyksen oireet hieman tasaantuivat, käytiin Munga Keldarissa hyvin, hyvin myöhäisellä illalliselta ja oltiin niin ruokaan, atmosfääriin, palveluun kuin loppusummaankin todella tyytyväisiä. Hoin varmaan koko seuraavankin päivän, miten hyvää se savujuustokeitto oli. Myös Aed-nimisessä ekoraflassa ja samanlaiseen mummolahenkeen sisustetussa kaakaopaikassa käytiin. Kaubamajan ruokakaupan lattioille kuolattiin pariinkin otteeseen... Ihan mielettömän hyvää ja halpaa sapuskaa koko kaupunki täynnä – en käsitä miten se vanhan kaupungin portilla oleva Hesburger voi menestyä!

Tärkein kulinaarinen kohde oli kuitenkin Viru-keskuksen teekauppa, josta hetken nuuskuteltuani valitsin Assamia (perushyvä, pehmeän maltainen aamu- ja iltatee), jasmiinilla maustettua Earl Greyta (sekä jasmiinin että bergamotin aromit osoittautuivat kyllä omaan makuuni liian vahvoiksi) ja ihanalta tuoksuvaa Chai-teetä (jota en vielä ole maistanut). Ihania teepannujakin siellä oli, mutta kun kassi oli jo täynnä lankaa...


Se kuuluisa alkoholikaappaus rajoittui minun kohdallani tuohon pieneen roséviinipulloon, joka oli pakko saada lähinnä söötin koon ja etiketin takia, sekä pullolliseen paikallista vadelmaviiniä, joka näytti siltä, ettei sitä saa Suomesta. (Kerron kyllä, jos se on superhyvää tai -pahaa.) Lisäksi kassiin piti tietysti kerätä Kalevin karkkeja – järkytyin aika pahasti vanhan suosikkini lohikäärmekarkkien logonvaihdoksesta:


Karmea.

Myös Kadriorgin aluetta suosittelen lämpimästi kaikille, joita vanha kaupunki alkaa kyllästyttää. Vanhoja puutaloja, viehättävä puistoalue ja Tallinnan taidemuseotarjonta kaikki yhden neliökilsan alueella. Kumun pysyvä nykytaiteen näyttely oli todella monipuolinen, kiinnostava ja innostava. Käykää.

Ei kommentteja: