31.3.2015

Tweedledee & Tweedledum

Olenko muistanut hehkuttaa, kuinka suuresti pidän tweedistä? Odotan päivää, jona raaskin ostaa itselleni täydellisen, Oxford-tunnelmaa henkivän tweed-takin. Ja päivää, jona ehdin neuloa itselleni täydellisen tweed-puseron - sellaisen, jossa voi yhtä hyvin syödä skonsseja ja pitää silmällä pientä lammaslaumaa. Niitä onnellisia päiviä odotellessa olen sämplännyt Rowanin tweed-lankoja reippaiden, kotoisten kynsikkäiden verran. Jos se kevät sieltä joskus tulisi, että voisi jo tiputtaa hanskoista sormet pois...


Ginger Syndrome
Ohje: Yhdistelmä ohjeita Susie Rogers' Reading Mitts (ilmainen Ravelry-lataus) ja Optimistic Mitts (For Making's Sake Blog)
Lanka: Rowan Felted Tweed DK, ginger, 50 g 
Puikot: 3,5 mm

Olen itse asiassa käyttänyt näitä kotilämmikkeinä jo melkein vuoden ajan, mutta sain lisättyä koristetampit vasta hiljattain. En ollut niistä aivan varma, vaikka ne olivatkin osa  alkuperäistä hybridisuunnitelmaani: En missään vaiheessa, edes kesken neulomisen, osannut päättää, mikä kynsikäsohje olisi paitsi käytännöllinen myös imartelisi lankaa parhaiten. Niinpä aloitin hanskat Reading Mittsin nypykkällä koristereunalla, mutta lopetin ne minimalistiseen puolijoustimeen Optimistic Mittsin tyyliin. Jälkimmäisestä lainasin myös helmineuleiset tampit. Onneksi vihdoin rohkaistuin kiinnittämään ne: ne antavat hanskoille reilusti lisää muotoa ja luonnetta!


Kangaspäällysteiset kantanapit olen joskus saanut ilmaisiksi kaupanpäällisiksi lankakauppa Titityystä. Niistä tuo tuunausajatus oikeastaan lähti, sillä minulla oli niitä tasan kaksi kappaletta ja huomasin niiden olevan juuri samaa sinistä kuin osa langan nypyistä. Viileä petrooli ja lämmin, poltettu oranssi ovat varsin herkullinen yhdistelmä.


Sehän se näissä langoissa houkuttaakin: tweednyppyjä on runsaasti ja niissä tuikkivat kontrastivärit antavat valmiille neulepinnalle syvyyttä, jota ei nähdäkseni voi tuottaa mitenkään muuten. Toisessakin suhteessa Felted Tweed on nimensä veroista: aivan kuin neuloisi ohutta, kuohkeaa huopasoiroa. Langan ilmavuuden ansiosta valmiit tekeleet ovat todella kevyet ja lämpöiset. Mukaan sekoitettu alpakka antaa pientä pörröä, joka on toisaalta herttaista ja toisaalta hieman ärsyttävää. Felted Tweedia ohuemmasta Fine Tweedistä nämä omaleimaiset tekstuuripiirteet puuttuvat, sillä se on pelkkää villaa. Toisaalta Fine Tweedissä on lisäkoukkuna jonkin verran vaihteleva paksuus, mikä sekin on toisaalta herttaista ja toisaalta hieman ärsyytävää. Siitä neulaisin siis tällaiset:


Bring it!
Ohje: Ruista ranteeseen (eilen tein -blogista)
Lanka: Rowan Fine Tweed, Wensley, reilut 40 g
Puikot: 3,0 mm ja 3,5 mm

Tampit näissäkin, mutta ne kulkevat toiseen suuntaan. Miten sopivaa! Minäkin kuljen yleensä juuri toiseen suuntaan.


Kummankin hanskan nappi on kannallinen ja hopeanvärinen, mutta ne ovat eri paria: yksi on varanappi eräästä univormuhenkisestä puserostani, toinen on purkkien pohjilla pitkään pyörinyt, perinteinen ankkurinappi. Ohje itsessään on niin yksinkertainen, että se vaatiikin parikseen luonteikkaan langan ja hieman erikoisemmat napit.


Olen iki-ihastunut kumpaankin hanskapariin. Pääasiassa juuri niiden tweed-nyppyjen ja aivan nappien nappivalintojen takia. Suokaa siis anteeksi, kun lähden tästä töihin - tai majoitun sohvan pohjalle (töihin) - entistäkin tyylikkäämpänä.

4 kommenttia:

Lammas kirjoitti...

Minunkin sydämeni sykkii tweedille. Upeita töitä olet tehnyt!

Elen kirjoitti...

Kiitos! :) Onneksi tweediä saa nykyään eri materiaaleissa, niin siitä voi nauttia kaikkina vuodenaikoina. Luulenpa tekeväni silkkisestä tweedistä kesähuivin..

Ingi kirjoitti...

Kauniit molemmat! Pidän kovasti niistä langoista.

Elina kirjoitti...

Upeita molemmat :)