18.4.2008

Pizzaperjantai

Vaikka olenkin nyt muuttanut omilleni, olen halunnut jatkaa erästä mainiota arkiperinnettä, jonka äitini aloitti joskus 1990-luvun hämärissä: joka perjantai leivotaan pizzaa! Siksi minua hieman nyrppii, että Grandiosa on varastanut konseptin itselleen ja tehnyt siitä vieläpä kornin laulunkin, jota tekopirteät ihmiset jollottavat valtakunnallisilla teeveekanavilla. Kuuletteko, kuinka hampaani narskuvat?

…Mutta eipä sillä että karmeinkaan ralli saisi minut muuttamaan mieltäni! Tässä siis ohje omaan perjantaipizzaani. :)

Kasvispizza

n. 4 dl vehnäjauhoja
0,5 pussia kuivahiivaa
n. 0,5 tl suolaa
1,5 dl lämmintä vettä
n. 1 rkl rypsi- tai oliiviöljyä


Sekoita hiiva ja suola jauhoihin. Vaivaa taikinaa käsin ja lisää vettä kunnes koostumus alkaa tuntua hyvältä. Kun olet puristellut taikinan melkein tasaiseksi, lorauta sekaan hieman öljyä. Vaivaa taikina loppuun ja kohota sitä tuokio kuumalla vedellä täytetyssä tiskialtaassa.

Kauli taikina joko kauniin pyöreäksi tai pellin muotoiseksi levyksi leivinpaperin päällä. Nosta leivinpapereineen pellille ja levitä, ripottele ja sirottele päälle täytteitä:

paseerattua tomaattia (esim. Pomi)
sipulia ohuina renkaina
valkosipulia pikkupikkusilppuna
paprikaa kuutioina
(kevyt-) fetaa kuutioina
ananasta paloina
juustoraastetta (polar tai emmental)
sitruunapippuria
pizzamaustetta

Kun olet tyytyväinen, laita lätyskä uuniin n. 225 asteeseen kunnes se näyttää kypsältä. (Täytteiden paksuudesta ja valmistajan kypsyyskäsityksistä riippuen paistoaika on 10-20 minuuttia.) Nautitaan turtlesmaisella tuulella, parvekkeella viilentyneen limsan kera!

(Yleensä tästä tulee niin isot pizzat, että pala tai pari säästyy kätevästi vielä aamupalaksikin. Kylmää pizzaa lauantaiaamuna – oh, embrace the decadence!)



PS. Koska tämä ei ole mikään proteiinipläjäys, kasvissyöjien kannattaa kokeilla pizzansa päälle myös kevyesti valkosipulissa ja muissa mausteissa paistettua soijarouhetta. Toimii hyvin esim. maissin, tomaatin ja jalopenon seurana.

Ei kommentteja: